Coaching

Het gaat bij coaching om het bewerkstelligen van veranderingen in ideeën en gedrag. De coachee is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen situatie. Antwoorden liggen bij de coachee zelf. De coach helpt om  deze antwoorden uit jezelf te halen.

Bij coaching staat een of meer van de volgende zaken centraal:

  • Inzicht krijgen in de eigen situatie. Wat gebeurt er wanneer? Welke gedachten heb ik, hoe handel ik en welke gevoelens heb ik in die situatie? Hoe hangen gedachten, gedrag en gevoel samen? Welke patronen zie ik in mijn leven en hoe kan ik daarmee omgaan?
  • Het verkrijgen van inzicht in wensen en persoonlijke doelen. Wat wil ik graag bereiken in het leven? Waar word ik blij van? Wat is mijn missie in het leven en wat is mijn visie daarop?
  • Het ontwikkelen van potentiële kwaliteiten/talenten zodat je beter gaat functioneren/presteren. Wat zijn mijn talenten? Waar haal ik energie uit? Hoe kan ik mijn talenten ontwikkelen en hoe kan ik ze optimaal inzetten in mijn situatie?
  • Het realiseren van concrete resultaten in houding, gedrag en ideeën.

Er zijn verschillende stromingen van waaruit coaches werken en binnen de stromingen zijn weer verschillende methodieken beschikbaar. Bij (K)opwijs wordt vooral vanuit de narratieve coaching en oplossingsgerichte coaching  gewerkt.  Er wordt tijdens de sessies ook regelmatig met Lego gewerkt.

Lees meer over hoe een coachingstraject er ongeveer uit ziet.